Laat-hundenz imitatio Christi

Text

Hos Samuel Columbus omtalas en laat-hund,

En laat-hundz inwänning.

En kamerat kom in kl. 8 ok förkastade den andre at han så länge låg: seyandes sig hafwa warit på Norrmalm, på Södermalm, på Skepzbron, på Stoortorget, på Lilltorget; då swarade han som låg på Sängen; thet som iag har drömt i en fierdels tijma är bättre än alt det du har uträttat i tre tijmar.

Se där en frände. På ett annat ställe omtalas Jesus Kristus i en räcka fenomenala soundbites. Här finns haranger vilka gäller också drömmarens och skrivarens situation och arbetsfält,

Han gek barfota
Han hade icke pänningar
Han nedfor til helftis
Han upfoor te himbla

¤

Samuel Columbus, Skämtebook. Blandfoder. Mål-Roo eller Roo-Mål, bestå’nde af Allehanda rolige Frågor ok Swar, Snack ok Sagor, Pusser ok äfwentyr, Språk ok Kortwil… etc., s.d. (1676-78?), utgiven av Bengt Hesselman, Nordiska texter och undersökningar 6, Uppsala 1935.


/2018

Share