IXANDER VID METASOXL
/Press & läsare

Info.&PR

IXANDER VID METASOXL

Roman. MBM förlag, Stockholm 2003. Pocket 2005.
Med illustrationer av författaren.

Ixander vid Metasoxl 2003 Illustration: Hansi K. Linderoth

PRESS

UTVALD BLAND ÅRETS BÄSTA BÖCKER 2003
—Dagens Nyheter, DN Kultur

En av de ytterst få svenska debutromaner av idag som faktiskt lever upp till det gamla idealet om en litteratur ’skriven för alla och ingen’. […] Här finns inte ett överflödigt ord, inga ovidkommande detaljer eller distraherande skenmanövrar för att dölja avsaknaden av något meningsfullt att säga: bara ett avskalat, pregnant och skickligt berättande, lika suggestivt betvingande som kärvt poetiskt.

Fabian Kastner, Upsala Nya Tidning

Ordet svårläst säger egentligen noll om boken, för på ord- och satsnivå är den glasklar i både klang och betydelser, men Ixander vid Metasoxl är ändå som utomjordisk. Former visar sig men man förstår inte vad det är eftersom det är första gången man ser det. […] Den här texten låter sig inte annekteras med de vanliga strategierna. I stället för att vara läsarens sond i det skrivna kommer den från andra hållet: är det mig den glor på? Ja det är det. Den äter upp och spottar ut och går vidare. Det är rätt otrevligt faktiskt. Jag vet inte alls hur jag ska tackla situationen.

Niklas Darke, BLM

Med stigande fascination läser jag Hansi Linderoths kortroman Ixander vid Metasoxl, en av den här höstens mindre uppmärksammade debuter. Vad som länge ter sig som en egendomlig, antikiserande pastisch där en devot skrivare redogör för sin härskare Ixanders fälttåg i Främre Orienten, växer efterhand till en civilisationskritisk […] parabel där den ointagliga ön Metasoxl förefaller utlova allt det som den värdsliga makten åtrår—men är dömd att gå miste om.

Dan Jönsson, 00tal

Hansi Linderoths debut är infallsrik och framför allt språkligt imponerande. Med en stil som både är korthugget saklig och böljande poetisk, omväxlande karg och utsvävande, skänker han Flogistons berättande en tidsenlig arkaisk prägel. Metaforerna är i många fall nästan häpnadsväckande expansiva.

Sabina Ögren, Borås Tidning

För det finns också en civilisationskritisk underström i boken, en misstro hos Flogiston mot vetenskapsmännens vilja att obducera och förklara allt, “tills dess att hela världen är en värld av innanmäten och ingen skillnad längre kan märkas mellan inre och yttre och människans syn sammanfaller med det allvetande ögats.” Sånt positivistiskt snack stämmer inte med hans krigar- och älskarmoral, och inte heller med den semiotiska insikt han med självklarhet manifesterar i sin litterära praktik: att människornas samspel både inbördes och med omvärlden bör uppfattas som ett språk, ett tungt och omutligt språk med ett svårt, nästan omöjligt uppdrag.

John Swedenmark, Göteborgs-Posten

Hansi Linderoth tillhör höstens mest originella nya författare. Är Metasoxl himmel eller helvete? Kanske både och—eller något helt annat. Säkert är i alla fall att Linderoth har skrivit en stilsäker och mogen debut.

Petter Bengtsson, Smålandsposten

Hansi Linderoth (f. 1966) må ha bott i Uppsala sedan 1979, men hans debutroman kan knappast sägas likna något annat som inspirerats av promenader runt domkyrkan. […] bakom denna märkliga berättelse döljer sig givetvis flera intressanta frågeställningar, de flesta föga smickrande för vad vi (i brist på bättre) kanske kan kalla det patriarkala erövringsprojektet.

Jerry Määttä, ERGO

Jag vill inte påstå att jag begripit varenda metafor i den här boken, men som tur var är den bara på 100 sidor, för jag kunde inte slita mig förrän jag läst den till slut. Det är en mycket ovanlig berättelse, en sorts sf eller fantasy författad på ett återhållsamt, ibland staccatoartat språk och med ett underbart flyt. […] Sällan har ett särpräglat språk ingått en så fin symbios med den handling som beskrivs. Ixander vid Metasoxl har dimensioner utöver den spännande handlingen. Tyvärr stämplas den nog som finkultur.

Bertil Falk, DAST Magazine

LÄSARE

Otroligt vackert skriven—många alldeles underbara formuleringar. En stor historia i en tunn bok—inte ett överflödigt ord.

”Victoire Marcel”, 2015, Boktipset.se

Vilken fantastisk bok! Så filosofisk men utan pretentioner, så poetisk fast språket är lika stramt som under antiken, så många insikter om livet, om kärleken, om världen. Lika fascinerande som Alexanders den stores liv. Den här boken vill jag läsa om, och jag hoppas att den översätts så att jag kan dela med mig av den till icke-svenska vänner.

”AgnesLavender”, 2012, Bookcrossing.com

En märkvärdig och förunderlig bok!

”Babelfisk”, 2011, Bookcrossing.com

Inte helt lättläst från början, jag fick läsa om ibland innan jag kom in i språket, men sen öppnade sig en hel värld och jag njöt. Skrattade gjorde jag också, Glödapor—underbart! Och det här: ”God var min sömnlöshet ty den visade mig denna morgon…”, hur många gånger har jag inte tänkt så själv fast inte precis i dessa ordalag, den snor jag, ”… är jag vanligen en nattkatt, därpå drönare, och få är mina arla morgnar.” Precis så är det! Tack för att jag fick ta del av den här boken, hade aldrig hittat den själv!

”BAMP”, 2011, Bookcrossing.com

Jag har nog aldrig läst något liknande. Det här är en äventyrsberättelse i antik grekisk stil. Formatet är litet men språket extremt sparsmakat och välavvägt, på knappt 100 sidor ryms ett drama värdigt Illiaden, med episka äventyr, ädla krigare och djup och omvälvande kärlek. Jag är imponerad!

”Victoria G”, 2011, Boktipset.se

Ixander vid Metasoxl 2005 Pocket

Ixander vid Metasoxl 2003 Omslag: Tomas Jönsson

Pocket 2005. Fotografi: Dr. Wolfgang Wranik
Första utgåva 2003. Omslag av Tomas Jönsson

Om romanen

MBM FÖRLAG

 

Share